Bizonyítékon Alapuló Pszichológia

Bizonyítékon Alapuló Pszichológia

Javaslatok az egészséges élethez

2018. július 26. - Kobres

Az életstílusunknak nagy hatása van arra, hogyan érezzük magunkat. Ha figyelünk magunkra, számos problémát tapasztalhatunk: alvási nehézséget, fáradtságot, motiválatlanságot, koncentrálási nehézséget, növekvő feszültséget és stresszt. Ezek a problémák sérülékennyé tesznek minket a szorongással szembe. Ha az egészséget választjuk, jobban érezzük magunkat. Ne feledjük, hogy az egészséges életmód kialakításának célja nem a szorongás kiküszöbölése (mivel a szorongás fontos adaptív szerepet játszik életünkben - szükséges a túléléshez), hanem hogy segítsünk a legjobbat kihozni magunkból. Az egészséges életmód hatására jobban tudjuk kezelni a szorongást.
Hogyan alakíthatjuk ki az egészséges életstílust?

Alakítsuk ki a napirendünket

Hozzunk létre napirendet, legyen meghatározott időpontja az étkezésnek, a munkának, a házimunkának, a pihenésnek és a lefekvésnek. Nagyobb biztonságban érezzük magunkat, ha kiszámíthatóak a napjaink. Abban is segít minket, hogy elvégezzük a dolgainkat, és legyen időnk magunkra. A napirend segít, hogy jobban tudjuk kezelni a szorongásunkat.

Legyünk aktívak

A rendszeres testmozgásnak pozitív hatása van mind a lelki, mind a testi egészségünkre. Valójában a testmozgás az egyik leghatékonyabb eszköz a stressz és a szorongás kezelésére. Azonban nehéz elkezdeni a rendszeres testmozgást. Szóval, kezdjünk kis lépésekkel, és folyamatosan növeljük az edzést. Legyen a célunk legalább 20 perc fizikai aktivitás hetente három-négy alkalommal. Nagyobb valószínűséggel fogunk kitartani, ha olyan dolgot választunk, amit szeretünk (például síelés, túrázás, kertészkedés vagy tánc). Próbáljunk ki egy edzőteremet, találjunk edzőtársat, keressünk valamilyen edzést. Találjunk alkalmat a fizikai aktivitás növelésére. Például parkoljunk távolabb, vagy menjünk a lépcsőn.

Táplálkozzunk egészségesen

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozástól jobban érezzük magunkat. Együnk következetesen, ne hagyjunk ki étkezést. Étrendünk tartalmazzon több féle ételt. Hogy ehetnénk egészségesen? Csökkentsük a bevitt sót, cukrot, együnk több gyümölcsöt, zöldséget és igyunk több vizet. Cél a három főétkezés plusz egy-két harapnivaló. Az egészséges étrend kialakításában orvosunk, vagy dietetikus segíthet. Étrendünk kb. 45% zöldség - gyümölcs, 35% gabona származék, 12% hús, 8% tejtermék legyen.

Legyenek szociális kapcsolataink

Fontos, hogy legyenek olyan emberek az életünkben, akikre számíthatunk. Segít, ha beszélni tudunk egy baráttal, amikor rossz napunk van, vagy problémákkal küszködünk. A jó szociális háló hozzásegít az élettel való megelégedettséghez. Egy támogató barát már érezhető segítséget jelent. Sajnos nem olyan egyszerű barátokat találni. Ennek érdekébe fejleszthetjük a szociális skilljeinket, és a kommunikációnkat.

Aludjunk jól éjszaka

Az alvási problémák megnehezítik a szorongással való megküzdést, és súlyosbíthatják a szorongást. Legyen a célunk a napi 7-8 óra alvás. Az emberek különböznek abban is, hogy mennyi alvásra van szükségük, és ez az idő változhat az életkorral is.  Alvásprobléma esetén érdemes orvosunkkal, pszichológussal beszélni.

Tanuljunk meg relaxálni

A relaxáció csökkenti a feszültséget és a stresszt. A relaxáció több, mint pihenni a kanapén, nézni a tévét. A lényeg a mély relaxáció, ami a stresszel ellenkező hatást vált ki a testben. Ajánlott a nyugodt légzés, a progresszív relaxáció és az autogén tréning.

Irányítsuk az időnket

Ha megtanuljuk kezelni az időnket, akkor hatékonyabban tudjuk a stresszt is csökkenteni. Használjuk határidőnaplót, naptárat (a telefonét is lehet) a tevékenységeink ütemezéséhez. Így észreveheted, ha túl sok a dolgunk, és tudunk időt szakítani a számunkra fontos dolgokra. Ne felejtsünk el minden napra relaxációs időt és szórakozást is tervezni.

Csökkentsük a stimulánsokat

A túl sok koffein alvásproblémákhoz és fokozott szorongáshoz vezet. Próbáljuk csökkenteni a koffeinbevitelt. Ez magába foglalja a kávét, kólát, energiaitalt, bizonyos teákat és a csokoládét. Fokozatosan csökkentsük a koffeinbevitelt napról napra. Jobb, ha koffeinmentes italokat fogyasztunk. A dohányzás is erős stimuláns. A dohányzásról való leszokás az egészségügyi előnyök mellett a szorongást is csökkenti.

Kerüljük el az alkoholt és a drogokat

Soha nem jó ötlet a szorongásunkat alkohollal vagy droggal csökkenteni, az csak még több problémához vezet. Ha szorongunk, akkor próbáljuk meg elkerülni az alkoholt és a drogot. Ha problémánk van a szerhasználattal, akkor kérjünk segítséget orvosunktól.

Járjunk szűrővizsgálatokra

Gondoskodjunk a testünkről, járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra.

Oldjuk meg a problémákat

A problémák stressz források növelik a szorongásunkat. Fontos azonosítani és kezelni őket. Nehéz időnként felismerni és nehéz megoldást találni a problémákra. Használjuk a problémamegoldó LÉPCSŐt. L –leírjuk a problémát. É-észtorna, keresünk lehetséges megoldásokat. P-próbáljuk ki gondolatban, hogy mi az egyes megoldásoknak az előnye, hátránya. Cs-csináljuk meg valamelyiket. Ő-összejött? Ha nem, keressünk másik megoldást.

Csökkentsük a stresszt

Néha az élet túl sokat követel. A stressz káros hatással lehet az egészségünkre. Találjuk meg a módját, hogy csökkentsük a stresszt. Oldjuk meg a problémákat, kérjünk segítséget, és szakítsunk időt önmagunkra. Szakítsunk időt minden nap olvasásra, sétára, tévénézésre, relaxációra. Azzal is csökkentjük a stresszt, ha nem rohanunk. Próbáljunk magunknak 5 percet adni.

Tipp

Kezdjünk kis lépésekkel – Kis változások nagy hatást tehetnek az életünkre. Ne próbáljunk mindent egyszerre csinálni. Válasszunk egy vagy két dolgot, de azt kitartóan csináljuk. Amikor készen állunk, akkor adjunk hozzá az új célt.

Legyenek céljaink – Tűzzünk ki néhány reális célt, amin dolgozni szeretnénk.

Legyünk türelmesek – Ezeknek a stratégiáknak idő kell, hogy kifejtsék hatásukat. Tűzzük ki a célt és ragaszkodjunk hozzá.

Forrás:https://www.anxietybc.com/sites/default/files/HealthyLiving.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://bapszi.blog.hu/api/trackback/id/tr914143277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása